
BOARD OF REGENTS 
BRIEFING PAPER 

Handbook Revision, Grants-in-Aid for Professional Staff 
 

BACKGROUND & POLICY CONTEXT OF ISSUE: 
Current Board policy specifies the classifications for professional staff that are eligible for grants-in-aid as 
defined under Title 4, Chapter 3, Section 12.  These classifications include professional staff on “A” or 
“B” contracts for at least .50 FTE employment, professional staff on sabbatical, emeritus faculty, adjunct 
and clinical faculty, and retired professional staff who are age 55 or over and have at least 20 years of 
NSHE service.  In addition, Section 12.10 of this policy also provides that widows or widowers and financially 
dependent children of deceased former professional staff members, as well as professional staff members who 
have become totally and permanently disabled, and their spouses and financially dependent children may be 
eligible to request a grant-in-aid.  
 
For retired professional staff, the existing practice at the institutions and long-time interpretation of this section 
is to provide grants-in-aid for retired professional staff who are age 55 or over at the time of retirement and 
have at least 20 years of NSHE service.  Existing practice at the institutions also provides grants-in-aid to 
emeritus faculty and professional staff, which is consistent with Title 4, Chapter 3, Section 43 that provides:  
“Emeritus faculty and professional staff, their spouses and financially dependent children are eligible for 
grant-in-aid privileges equivalent to those provided pursuant to Title 4, Chapter 3, Section 11.”   
 
Staff recommends clarifying the provisions of Title 4, Chapter 3, Section 12, concerning retired professional 
staff members to align with existing practice by specifying that in order to qualify for grant-in-aid the staff 
member must be age 55 or over “at the time of retirement.”  And further clarify, that emeritus professional staff, 
in addition to emeritus faculty, qualify for grants-in-aid consistent with Title 4, Chapter 3, Section 43.  In 
addition, clarify that the financially dependent children eligible under Title 4, Chapter 3, Section 12.10 are 
eligible for the same amount of grant-in-aid (no more than eight semesters) as the other eligible relatives of 
deceased former professional staff and professional staff who have become totally and permanently disabled. 
 
SPECIFIC ACTIONS BEING RECOMMENDED OR REQUESTED: 
Amend Title 4, Chapter 3, Section 12 to specify that emeritus professional staff are eligible for grants-in-aid.  
In addition, amend this section to clarify that retired professional staff members who are age 55 or over at the 
time of retirement and have at least 20 years of NSHE service are eligible for grants in aid.   
(See attached policy proposal.) 
 
IMPETUS (WHY NOW?): 
System staff recommends this policy clarification to ensure the language clearly reflects existing practices at the 
institutions.  
 
BULLET POINTS TO SUPPORT REQUEST/RECOMMENDATION: 
• The policy revision aligns the language with existing Board policy and institutional practices. 
• It is important to ensure the language in the policy clearly reflects the intent of the policy and the existing 

practices at the institutions to avoid any potential confusion for faculty and staff seeking to apply for 
grants-in-aid. 

 
POTENTIAL ARGUMENTS AGAINST THE REQUEST/RECOMMENDATION: 
None have been presented at this time. 
 
ALTERNATIVE(S) TO WHAT IS BEING REQUESTED/RECOMMENDED: 
Retain the existing policy language. 
 
COMPLIANCE WITH BOARD POLICY: 
 Consistent With Current Board Policy:   Title #_____   Chapter #_____   Section #_______ 
X    Amends Current Board Policy:   Title # 4   Chapter # 3    Section # 12     
 Amends Current Procedures & Guidelines Manual:   Chapter #_____  Section #_______ 
 Other:________________________________________________________________________ 
X    Fiscal  Impact:        Yes_____      No___X___ 
          Explain:____________________________________________________________ 
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POLICY PROPOSAL 
TITLE 4, CHAPTER 3, SECTION 12 

Grants-in-Aid – Professional Staff and Dependents 
 

Additions appear in boldface italics; deletions are [stricken and bracketed] 
 

 
 
Section 12. Grants-In-Aid – Professional Staff and Dependents 
 
1. The following classifications for professional staff are eligible for grants-in-aid as defined by this 

section: 
 

a. Professional staff members who are on an “A” or “B” contract for at least .50 FTE employment; 
 
b. Professional staff members who are on sabbatical or leave of absence without pay; 
 
c. Emeritus faculty and emeritus professional staff; 
 
d. Adjunct and clinical faculty; and 
 
e. Retired professional staff members who are age 55 or over at the time of retirement and have at 

least 20 years of NSHE service. 
 
…… 

 
 
10. Widows or widowers and financially dependent children of deceased former professional staff 

members, or professional staff members who have become totally and permanently disabled, their 
spouses and financially dependent children may request a grant-in-aid on the form prescribed by the 
chancellor. Such individuals are eligible for a grant-in-aid under the following conditions:  

 
a. The professional staff member shall have held a valid unfulfilled "A" or "B" contract or have 

been granted sabbatical leave at the time of death or such disability.  
 

b. The spouse, widow, widower, financially dependent child, or disabled former professional staff 
member may receive a grant-in-aid for no more than eight semesters.  
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